Δίκτυο προβληματισμού, επικοινωνίας & συνεργασίας Σχολείου και Οικογένειας

Αναγνώστηκε 370 φορές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών το σχολείο του μέλλοντος οφείλει να επιχειρήσει τις αναγκαίες υπερβάσεις από τυποποιημένα σχήματα και δομές, ενισχύοντας την καλλιέργεια της δημιουργικής και συνθετικής ικανότητας του μαθητή, την ανάληψη πρωτοβουλιών, την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και θετικών στάσεων απέναντι σε αξίες που αποτελούν κυρίαρχους στόχους για την εκπαίδευση του μέλλοντος. Στα πλαίσια αυτά το σχολείο πρέπει να είναι «ανοικτό», δημιουργικό και πρόθυμο να αφουγκραστεί τις ανάγκες των παιδιών, τα οράματα των εκπαιδευτικών, τις επιθυμίες, αλλά και τους προβληματισμούς των γονέων και κηδεμόνων.
Είναι γεγονός ότι η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ποιότητα της συνεργασίας ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια. Ωστόσο, στη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα η απουσία ουσιαστικής συνεργασίας σχολείου και οικογένειας είναι έκδηλη. Παρότι τα επιστημονικά δεδομένα υπογραμμίζουν τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από τη συνεργασία αυτή, η επικοινωνία των γονέων και κηδεμόνων με το σχολείο πραγματοποιείται κυρίως, όταν παραδίδονται οι έλεγχοι των μαθητών και έκτακτα όταν προκύπτουν προβλήματα συμπεριφοράς και επίδοσης των μαθητών. Υπό την έννοια αυτή τα προβλήματα που αφορούν την παιδαγωγική διαδικασία προσεγγίζονται μετά και όχι πριν από την εμφάνισή τους.
Το εργαστήρι συμβουλευτικής γονέων & κηδεμόνων του 4ου Γενικού Λυκείου Δράμας αποτελεί ένα δίκτυο προβληματισμού, επικοινωνίας & συνεργασίας Σχολείου και Οικογένειας με στόχο την αναζήτηση απαντήσεων ικανών να διευκολύνουν και να ενισχύσουν το ρόλο των γονέων & κηδεμόνων των μαθητών του Σχολείου μας. Το εργαστήρι λειτουργεί σε ετήσια διάρκεια με μία ανά εβδομάδα συνάντηση των γονέων και κηδεμόνων με ειδικούς επιστήμονες στη συμβουλευτική γονέων και στις σχέσεις Σχολείου-Οικογένειας. Οι συναντήσεις, οι οποίες γίνονται στην αίθουσα διαδραστικής μάθησης του σχολείου, προϋποθέτουν την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων γονέων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις). Στα πλαίσια αυτά κάθε γονέας έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις απόψεις του, ν' ακούσει τις αντίστοιχες θέσεις των άλλων γονέων, να εκθέσει στο βαθμό που επιθυμεί τις βιωματικές εμπειρίες του και τελικά, να ακούσει τις απόψεις της επιστήμης, δια μέσου του ψυχολόγου, του κοινωνικού λειτουργού. Η ατμόσφαιρα, ο διάλογος, η δυναμική της ομάδας, επιτελούν αθόρυβα το έργο τους. Κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση προβλημάτων της εφηβικής ηλικίας.
Παράλληλα με τη λειτουργία του εργαστηρίου συμβουλευτικής, λειτουργεί και το e-Εργαστήρι Συμβουλευτικής γονέων και κηδεμόνων του 4ου Γενικού Λυκείου Δράμας στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης eclass του ακαδημαϊκού δικτύου GUNET. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό δίκτυο προβληματισμού, επικοινωνίας & συνεργασίας Σχολείου και Οικογένειας, πέρα από τους περιοριστικούς παράγοντες του χώρου και του χρόνου.
Η εξάπλωση τους διαδικτύου, οι εφαρμογές της τεχνολογίας, αλλά και οι νέες ανάγκες της κοινωνίας για ένα διαφορετικό και πιο ελκυστικό σχολείο, μπορούν να φέρουν στις μέρες μας το σχολείο του μέλλοντος περισσότερο κοντά στο παρόν από ποτέ. Αρκεί να προσθέσουμε στην καθημερινή διδακτική μας πράξη περισσότερη αποφασιστικότητα, διάθεση για δημιουργικότητα και φαντασία.

Σπύρος Κιουλάνης, Δ/ντης 4ου Γενικού Λυκείου Δράμας, Αριστείδης Μωυσιάδης, Ψυχολόγος, Υπεύθυνος επιστημονικής ομάδας υποστήριξης 4ου ΓΕΛ Δράμας.

101ο φυλλο
09/04/2009
'Αρθα στην ίδια κατηγορία

Οι δύο νέοι (Πρόεδροι) είναι ωραίοι, αλλά ο παλιός είναι… σταθερός

Εκτός ορίων καταστάσεις ανάμεσα στο Δήμαρχο Δοξάτου και σε υπαλλήλους του Δήμου!

Πυρ ομαδόν από τις αντιπολιτεύσεις του Δήμου Δράμας προς τη Δημοτική Αρχή για την μετατροπή των συμβάσεων των καθαριστριών

Απόδημοι Έλληνες Επιστήμονες. Υπάρχει κέρδος από τη ζημία;

Η «Εργασία… συν» έφτασε τα 500 φύλλα!
2007 - powered by webapplications